מהי מחלת הפרקינסון והאם אימוני כושר תורמים לחולי פרקינסון? במאמר זה ארחיב בנושא ואפרט, האם הפעילות יכולה לשפר את תסמיני המחלה.
פעילות גופנית היא חלק חשוב מחיים בריאים לכולם, במיוחד עבור אנשים עם מחלת פרקינסון. פעילות היא מרכיב חיוני לשמירה על איזון, ניידות ופעילויות בחיי היומיום. באמצעות אימונים אישיים מותאמים אישית אנו יכולים לשפר תסמינים רבים של המחלה.
מהי מחלת הפרקינסון והאם יש לה תסמינים?
במחלה זו ישנה הפרעה במערכת העצבים המשפיעה על התנועה. תסמיני המחלה מתחילים בהדרגה, לעיתים הם מתחילים ברעידות של היד שקשה להבחין. רעידות הן שכיחות, אך בדרך כלל ההפרעה גורמת לנוקשות או להאטה בתנועה.
תסמינים עיקריים הם– רעד, נוקשות בגפיים ובגב, איטיות בתנועה, אי יציבות או שיווי משקל וקואורדינציה פגומים. כאשר מתגברים סימפטומים אלו, עלולים החולים להתקשות בהליכה, בדיבור או בהשלמת משימות פשוטות אחרות.
פרקינסון ופעילות גופנית:
אנשים עם מחלת פרקינסון אשר מתחילים להתאמן מוקדם יותר, מינימום 2.5 שעות בשבוע, חווים ירידה איטית באיכות החיים בהשוואה לאנשים שמתחילים להתאמן מאוחר יותר. מתאמנים הפעילים גופנית נוטים להיות חזקים ובכושר גופני טוב באותה מידה כמו אנשים בריאים. קביעת הרגלים של פעילות גופנית מוקדמת חיונית לניהול כללי של המחלה. לעומת זאת, עם התקדמות המחלה יכולה להוביל לשינויים הבאים:
- אובדן גמישות במפרקים- המשפיע על שיווי המשקל.
- ירידה בחוזק השרירים- המשפיע על ההליכה ועל היכולת לקום מישיבה.
- ירידה במצבים של הלב וכלי הדם- המשפיע על הסיבולת.
כדי לעזור לחולים עם תסמיני מחלת הפרקינסון, יש לוודא שתוכנית האימונים כוללת כמה מרכיבים עיקריים והם: פעילות אירובית רציפה, אימוני התנגדות ותרגילי חיזוק הגוף, תרגילי גמישות ומתיחות.
סוגי אימונים המשפיעים לטובה על תסמיני המחלה הם– רכיבה על אופניים, ריצה קלה, יוגה, פילאטיס, ריקוד, אימוני התנגדות, איגרוף ללא מגע ועוד. סוג התרגיל שאתם עושים תלוי בתסמינים ובאתגרים שלכם. לאנשים הפעילים יותר, ניתן להתחיל עם פעילות קבועה ונמרצת.
פעילות של חתירה ורכיבה יומית על אופניים, בשילוב של אימוני כוח פעמיים בשבוע, נמצאה על ידי חוקרים, שהיא טובה ותורמת להעלמת מספר סימנים של מחלת הפרקינסון.
ראוי לציין כי כל סוגי האימונים מועילים. הדבר החשוב ביותר הוא לבצע את התרגיל באופן קבוע. מומלץ לבחור בתרגילים שנהנים מהם ויהיה קל להתמיד.
לסיכום– פעילות גופנית מסייעת ומשפרת את מצבם של החולים, היא עדיפה בהרבה על הגברת צריכה של תרופות. לפני שמתחילים פעילות, התייעצו עם הנוירולוג והרופא המטפל כדי לאבחן את הבעיה הרפואית.
לקבלת אימון מתאים עם מאמן כושר אישי בקריות
מקורות:
https://www.parkinson.org/Understanding-Parkinsons/Treatment/Exercise
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055#:~:text=Parkinson's%20disease%20is%20a%20progressive,stiffness%20or%20slowing%20of%20movement.